Infraroodpanelen voor verwarming

Infrarood (IR) panelen kunnen voor het milieu een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, tenzij je huis heel goed geïsoleerd is of je heb jouw plan gebod besproken met ons bedrijf: www.infrarood-warmtepanelen.nl .

Wilt u uw huis onderhoudsvrij verwarmen met infraroodpanelen? Ons bedrijf Infrarood-warmtepanelen in Den haag helpt u graag verder. Infraroodpanelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, die de lucht in de hele ruimte verwarmt. IR-panelen geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer (bijvoorbeeld je werktafel of de zithoek). Zit u in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om u heen lager. Net zoals het in de lente behaaglijk kan zijn in de zon, ook al is de temperatuur nog laag. Als u bij het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weg. Daarnaast kunt u onderhoudsvrij uw huis verwarmen met infraroodpanelen.

Tips voor het onderhoudsvrij verwarmen met infraroodpanelen


1.       Infraroodpanelen zijn een energiezuinige keuze als bijverwarming op een bepaalde plek (bijvoorbeeld de zithoek), of in ruimtes die u kort of weinig gebruikt (bijvoorbeeld de badkamer of een werkplek op zolder die u verder niet verwarmt). Hierdoor is het mogelijk om onderhoudsvrij de ruimte te verwarmen met infraroodpanelen.

2.       In zeer goed geïsoleerde huizen is volledige verwarming met infrarood panelen een milieuvriendelijke keuze, als u gebruik maakt van duurzaam opgewekte stroom, hiermee bedoelen we het liefst een warmtepomp, dit is nóg beter voor het milieu, maar duurder in aanschaf.

3.       Infraroodpanelen verwarmen uw lichaam, en niet de lucht. Het heeft dus geen zin om ze aan te zetten (of aan te laten) als u een ruimte niet gebruikt. Zorg er daarom voor dat ze alleen aan staan als u een ruimte gebruikt. Een thermostaat met bewegingssensor is daarvoor handig, want daardoor is het mogelijk om onderhoudsvrij de ruimte te verwarmen met infraroodpanelen.

4.       Gaat u infraroodpanelen gebruiken in ruimtes waar u kort bent, kies dan voor panelen met een korte opwarmtijd, bijvoorbeeld drie minuten.

5.       Overweeg om eerst één paneel te kopen of uit te proberen. U kunt dan ervaren of u de warmte van IR-panelen prettig vindt. Bekijk hoe het bevalt om onderhoudsvrij uw huis te verwarmen met infraroodpanelen.

Hoe werken infraroodpanelen?


Infraroodpanelen verwarmen niet de hele ruimte, maar stralen de warmte naar de plekken waar u zit of bezig bent. Ze verwarmen dus gericht, en dat kan energiezuiniger zijn. Maar buiten het bereik van de panelen blijft het koud. U voelt de warmte tot zo’n drie meter. Om wel de hele ruimte te verwarmen met infraroodpanelen, zou u meerdere infraroodpanelen tegelijk aan moeten zetten, maar dat kost veel stroom. Hierdoor is het mogelijk om onderhoudsvrij uw huis te verwarmen met infraroodpanelen.

Vlakke plaat, groot stralingsoppervlak


IR-panelen werken op stroom en doen dat slimmer dan vroeger. Een ouderwets elektrisch straalkacheltje in de badkamer had een spiraal die roodgloeiend heet werd. Infraroodpanelen worden minder heet maar verwarmen uw huis onderhoudsvrij, tussen de 60 tot 200 graden. Ze hebben geen spiraal, maar een vlakke plaat die warm wordt. Daardoor heeft u een groter stralingsoppervlak aan de voorkant. De achterkant van het paneel is geïsoleerd en verliest daardoor weinig warmte. Met minder stroom krijgt u meer straling dan bij de ouderwetse straalkachel.

Liefst aan het plafond hangen


Het duurt een paar minuten voordat het paneel stralingswarmte afgeeft. Het paneel werkt het beste als deze aan het plafond hangt, want dan zit er niks in de weg tussen u en het paneel. De beste hoogte is ongeveer 2,6 meter boven de vloer. Bij meer dan drie meter kunt u deze beter lager hangen, met draadjes aan het plafond. Op de werkkamer kunt u hem combineren met een klein paneel onder het bureau zodat uw benen en voeten ook warm worden. Hierdoor kunt u onderhoudsvrij uw huis verwarmen met infraroodpanelen.

Aan- en uitzetten: schakelaar, thermostaat of bewegingssensor


Er zijn panelen met een simpele aan/uit-schakelaar, maar ook panelen met verschillende standen of een thermostaat die het paneel uitschakelt (of terugschakelt) als de ingestelde temperatuur is bereikt. Sommige panelen hebben zelfs een bewegingssensor die het paneel alleen inschakelt als er iemand aanwezig is. Hierdoor is het mogelijk om onderhoudsvrij uw huis te verwarmen met de infraroodpanelen van ons bedrijf.

Hoe duurzaam is verwarmen op stroom?


Verwarmen op duurzame stroom is de toekomst. Het gaat dan om stroom uit waterkracht, wind en zon. En om verwarmingsinstallaties die slim gebruikmaken van deze duurzame stroom: zoveel mogelijk warmte met zo weinig mogelijk stroom. De huidige stroomvoorziening in Nederland is echter nog een mix van vooral grijze stroom uit (fossiele) kolen-, gas- en kerncentrales en een deel duurzame stroom. Zolang de stroom in Nederland niet CO2-vrij is, is verwarmen op stroom niet per se milieuvriendelijker dan op gas. De CO2-uitstoot voor het opwekken van stroom kan namelijk hoger zijn dan de CO2-uitstoot van verwarming op gas. Daardoor is het mogelijk om onderhoudsvrij uw huis te verwarmen met infraroodpanelen.

Warmtepomp is duurzamer dan hr-ketel


Een goed afgestelde warmtepomp gebruikt op een slimme manier stroom om uw huis te verwarmen met warmte uit de lucht of de bodem. Zelfs met de huidige grijsgroene elektriciteitsmix leidt het gebruik van een volledige warmtepomp tot 35 tot 40 procent minder CO2 dan een gasgestookte hr-ketel. Een elektrische kachel is minder duurzaam dan een  infraroodvloerverwarming, maar in combinatie met zonnepanelen is het wel duurzaam. Elektrische kachels en elektrische boilers gebruiken veel stroom om het huis en het water warm te krijgen. Daardoor zorgt het gebruik van deze apparaten voor 2,5 keer zoveel CO2-uitstookt als een hr-ketel op gas (met de huidige grijs-groene-stroommix). Hetzelfde geldt voor elektrische vloerverwarming en infraroodvloerverwarming. Infraroodvloerverwarming wordt wel als duurzaam aangeprezen, maar is niet wezenlijk anders dan elektrische vloerverwarming. De manier van warmte opwekken en het rendement zijn gelijk, waardoor het mogelijk is om onderhoudsvrij uw huis te verwarmen met onze infraroodpanelen.

Zithoek


U kunt een IR-paneel gebruiken als bijverwarming in de zithoek. De thermostaat van de verwarming kan dan wat lager (dat bespaart energie), maar u heeft het toch aangenaam warm door het infraroodpaneel (dat kost natuurlijk energie). Hierdoor is het mogelijk om met infraroodpanelen uw huis onderhoudsvrij te verwarmen.

Badkamer


Met een IR-paneel kunt u de badkamer snel verwarmen op de momenten dat u er bent. De gewone radiator laat u uit of zet u heel laag (bijvoorbeeld stand 1 van de thermostaatknop). Als u in de badkamer bent, zet u het IR-paneel aan. Even het infraroodpaneel gebruiken kost minder energie dan lange tijd de radiator aan laten staan. Dit werkt alleen met een IR-paneel dat snel opwarmt.

Werkkamer


U kunt een IR-paneel gebruiken om een (werk)kamer waar u even of een paar uur bent, te verwarmen. Een tijdje het IR-paneel gebruiken kost minder energie dan de hele werkkamer opwarmen met de radiator. Waar het omslagpunt ligt, hangt af van uw situatie. Ook maakt het uit of u wel of niet alleen in huis bent. Bent u alleen, dan kunt u overal de verwarming laag zetten en bespaart u veel kosten. Bent u niet alleen, dan brandt de verwarming in de woonkamer (en misschien ook andere ruimtes) toch en is uw besparing door het gebruik van het IR-paneel kleiner. Een alternatief is een thermostaat waarmee u kamers apart kunt verwarmen: daarmee kunt u de werkkamer alleen verwarmen als het nodig is.

Alleen stralingswarmte of combineren met een basistemperatuur


Met infraroodpanelen als hoofdverwarming heeft u wel een ander warmtecomfort dan met verwarming met radiatoren of vloerverwarming. De warmte is niet gelijk verdeeld over de ruimte. Een paneel heeft een bereik van ongeveer drie meter. Zodra u buiten bereik van een stralingspaneel bent, heeft u het koud. Lichaamsdelen die niet bestraald worden, zoals benen onder tafel, blijven ook koud. Om grote, onaangename temperatuurverschillen te voorkomen kun u uw IR-panelen ook gebruiken om de lucht een beetje te verwarmen. Uw infraroodpanelen verwarmen dan voor tot en meteen basistemperatuur van bijvoorbeeld 17 of 18 graden, onderhoudsvrij. Dit regelt u met een kamerthermostaat. Het verwarmen van de lucht gaat indirect: het IR-paneel verwarmt uw meubels, vloeren en wanden, die op hun beurt de lucht verwarmen. Daarnaast zorgen uw IR-panelen voor stralingswarmte op bepaalde plekken. Als uw woning niet zeer goed geïsoleerd is, dan kost deze gecombineerde wijze van verwarmen veel stroom. Vergelijking IR-panelen en warmtepomp, en kijk wat de slimme oplossing is voor u. Ons bedrijf kan u daarover maximaal adviseren.

Laat u adviseren door onze experts


Wilt u meer weten over het onderhoudsvrij verwarmen van uw huis met infraroodpanelen? Neem dan contact op met Infrarood-warmtepanelen in Den Haag. Vul ons contactformulier in, stuur een mail naar info@infrarood-warmtepanelen.nl, of neem telefonisch contact op via 06 28 769 290. Onze experts gaan met u in gesprek en helpen u verder.